top of page

Föreläsningskväll om Tablettberoende

 

Jag heter Linda Jonsson och är författare till boken

 

”Hoppas du dör kärringjävel”

Boken är en sann berättelse där vi får följa min uppväxt med en alkoholiserad mamma. En värld mellan hopp och förtvivlan.

 

Jag berättar öppet om hur jag själv faller in i ett fruktansvärt beroende av tabletter och ger en ärlig skildring av hur ett beroende ter sig, utvecklas och avslutas.

 

Det är en självbiografi men också ett inlägg i debatten om läkemedelsberoende som i dag är nedprioriterat inom vården.

Boken riktar sig till dig som har erfarenhet eller känner någon med erfarenhet av att växa upp nära missbruk. Till dig som arbetar med människor i skola, förskola eller på andra områden. Till dig som vill få mer kunskap och insikt i familjesjukdomens kärna där skam och tystnadskultur skapar tragedier och utanförskap. Det är en bok som ger ett unikt perspektiv på ett alldeles för vanligt problem, ett problem vi måste ta hand om.

 

Vården skapar problemen när det tar den enklaste och billigaste lösningen genom att skriva ut tabletter till den som har ont, men smärta är ett tillstånd som kräver tid oavsett om det är en inre eller en yttre smärta, den tiden har inte läkarna i dag.

 

Tabletter är knark det är bara lagstiftningen som skiljer dem åt. Vår kropp gör ingen skillnad på om det är legalt eller illegalt konsekvenserna blir desamma. i mitt fall slutade min vård vistelse med att en allmän läkare skrev ut över 1600 tabletter på två veckor vilket ledde till att jag dog tre gånger under en och samma natt men lyckades mirakulöst att överleva och hamnade i koma.

 

Svensk sjukvård över lag är bra men när vi skapar år 2023 över 65 000 människor som lider av ett läkemedelsberoende måste vi ställa oss frågan vad kan vi bli bättre på.

Vi ska inte skapa fler patienter i vården.

 

Min föreläsning är utifrån min bok där jag berör ämnen som

  • Uppväxt med missbruk i familjen

  • Barns utsatthet

  • Barns överlevnadsstrategier

  • Utvecklande av ett missbruk

  • Vägen ur missbruket

  • Vägen till ett nytt liv

  • Vården och förskrivning av narkotikaklassade läkemedel

Varma Hälsningar

Linda Jonsson www.lindajonsson.se

Telefon 0739123899

1671115614.png
bottom of page